Dags för avmaskning!

Valparna blir tre veckor idag. Det är bra att första avmaskningen sker före tre veckors ålder, så i går var det dags! Först vägs alla valparna. Vägning har vi gjort kontinuerligt, för att se att alla växer som de ska. Och det gör de sannerligen! Nu har alla valparna passerat 1 kg – de har mer än tredubblat sin vikt sedan födseln…

Sedan kommer man till följande moment. Och det är själva avmaskningen. Det finns en hel del preparat som man kan avmaska med, men det man framför allt vill avmaska mot är spolmask. Valparna blir infekterade redan när de fortfarande ligger kvar i livmodern, så kallad intrauterin smitta. De kan också ha fått smittan via modersmjölken. Den vuxna hunden visar som regel inga symtom alls på parasiter, men kan ha spolmask som ligger vilande i kroppen, för att sedan aktiveras när tiken blir dräktig, och vandra över till valparna. Man kan märka om valpen eller hunden har mask, om den bajsar ut spolmask, eller kräks upp den. Då är det absolut dags för avmaskning!

Nå, hur gör man då? De här valparna diar ju bara. De får ju bara mat från Izzy?

Jag väljer ett preparat som är lätt att ge valparna. Det är lite kladdigt, men man lägger kladdet långt in i munnen och låter valpen göra jobbet. De tycker inte att det smakar särskilt gott; skakar på huvudet och fnyser, men de sväljer till slut.

Avmaskning av valp pågår..!

Jobbet blev i alla fall gjort. De har ju börjat bajsa själva, de små! Och då konstaterade jag att jodå, där fanns i alla fall en mask i en mage. Känns bra att bli av med dem! Nästa avmaskning sker om två veckor!

En kommentar till “Dags för avmaskning!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *